Kontakt info@styleandstuff.se

Allt vanligare med brist på vitamin D

Allt fler svenskar får brist på vitamin D under vinterhalvåret vilket kan resultera i flera problem. Till bristsymptomen hör depressioner, nedstämdhet och orkeslöshet. Men nu ska en ny vitaminberikad olivolja tillföra svenska folket D-vitamin.

 

Ett allt vanligare problem

Vitamin D är en viktig vitamin för oss människor. Vi får vitamin från två håll: vår mat och genom att exponera vår hud för solen. Under sommarhalvåret är det få som lider av brist på vitamin D då solen ofta räcker till för att förse kroppen med den nödvändiga mängden. Vitaminen lagras även i kroppen under en kortare period, varför många inte känner av någon effekt inledningsvis under vinterhalvåret. Dock visar sig symptomen ofta senare. Det gäller dock att börja ersätta solen med vitamin D i god tid, då det tar ett tag för kroppen att åter reglera en korrekt balans efter bristsymtom.

 

Mat med mycket vitamin D

Det finns olika typer av vitaminberikad produkter – till exempel mjölk och nu senast olivolja. Det finns även flera olika typer av mat som innehåller vitamin D. I toppen finns fisk som alla innehåller ungefär 20-30 ug per 100 gram – vilket motsvarar ungefär 420% av rekommenderat dagligt intag. Därtill hör abborre, gös, skarpsill och tilapia. Även på andraplatsen hittar olika fisktyper med mel4358242-raw-salmon-filletlan 10-20 ug per 100 gram. I den gruppen hittar du böckling, inlagd sill, lax, sardiner och sardeller. Här finns också regnbågslax, öring och makrill. I den tredje gruppen finns mellan 15-60 ug per 100 gram. Det är framförallt svamp i den gruppen – kantareller, trattkantareller och karl johan-svamp. I de lägre grupperna finns ungefär 1-10 ug per 100 gram, vilket motsvarar ungefär 15% av RDI. I den gruppen hittar du till exempel ägg, kyckling, berikade mejeriprodukter, kött, m.m. För de som inte varken har tid eller lust att justera sin kost efter säsong finns alltid möjligheten att ta ett kosttillskott som vitaepro, vilket innehåller en tillräckligt hög dos vitamin D.