Kontakt info@styleandstuff.se

Skär köttet på rätt sätt

steak-1148992_960_720För att kunna servera det där perfekta köttet gäller det att ha koll på olika delar av djuret, att ha riktigt bra knivar och veta hur man ska skära köttet för att det ska smaka bra och smälta i munnen.

Tycker du också att det kan vara knepigt att få till kött så är du inte ensam. Många har svårt att få till det rätta förarbetet på kött, och faktum är att det är en av hemligheterna bakom att få till ett riktigt bra kött som smälter i munnen. Till att börja med är det såklart viktigt att ha en kvalitativ styck-eller köttbit och ha ett bra recept för det man tänkt laga till, på http://www.nybergsdeli.se/ kan du läsa mer och få inspiration. Sedan gäller det att ha riktigt bra knivar, veta hur man ska skära upp köttet och ha koll på nötdjurs styckning, det vill säga att kunna skilja mellan olika sorters kött och veta vad de olika delarna passar till.

Mot fibrerna är det rätta

I ett filmklipp som publicerats på Aftonbladet visar en expert från ”America’s Test Kitchen” hur du alltid ska skära upp kött. Oavsett om bitarna ska vara små stora så är det viktigt att alltid sköra mot fibrerna. Det blir nämligen fyra gånger svårare att tugga köttet om det skärs längs med fibrerna, något som expertens egna test med flankstek visar på. Och vem vill äta en seg och trist köttbit?

En slö kniv får maten att smak sämre

En annan förutsättning för att kunna laga riktigt god mat och få till riktigt delikat kött är att ha riktigt bra köksutrustning, och i detta fall knivar. En slö kniv påverkar matlagningen inte bara genom att det är betydligt större risk att skära sig med en slö kniv, det är dessutom så att maten smakar bättre om man använder sig utav en bra kniv, enligt en artikel från Sveriges Radio.

”Har man köpt en fin köttbit till helgen för 500-600:-/kg och sedan skär upp den med en slö kniv så skadas fibrerna i köttet och köttsaften rinner ut. Man får en torr och tråkig köttbit. Med en vass kniv sluts cellerna och köttbiten förblir saftig.”