Kontakt info@styleandstuff.se

Restaurangutrustning i hemmet och på restaurangen

Bra prylar gör matlagningen enklare och roligare. Därför är det idag inte ovanligt att man hittar utrustning för restaurangkök även i privata hem. Dessutom är det inte helt ovanligt med fullt utrustade restaurangkök i vanliga flerfamiljshus.

Restaurangutrustning är ett måste för att kunna laga mat i stor skala. Om du driver en restaurang är du säkert redan bekant med sajter som http://www.goods.se och andra som säljer inte bara storköksutrustning, utan även allt annat som behövs till en restaurang, i form av möbler, porslin m.m.

Gasspis med kastrullMen en ny trend, som gör att Goods och deras konkurrenter även hittar kunder bland privatpersoner, är att fler vill ha restaurangutrustning hemma. I Lekeryd nordväst om Huskvarna bor ett par som byggt om ett torp från 1899, som tidigare användes som sommarstuga, till ett året runt-boende. I det här reportaget finns flera inspirerande bilder från köket, som har klara drag av restaurangkök utan att den lantliga känslan går förlorad. Det som hämtats från professionella kök är det vita kaklet, som går hela vägen upp på väggarna, upphängningen för vinglas och den stora gasspisen med stekhäll. För att få plats med allt detta rev paret det gamla skafferiet som fanns i anslutning till köket.

Och visst är det roligare och enklare att laga mat på en spis som reagerar snabbt, och är byggd för att hålla för att användas timmar i sträck varje dag. Har man plats är det nog också få som skulle säga nej till en pålitlig grönsaksskärare, eller en degblandare som klarar att hantera deg till flera limpor på en och samma gång. Men man får nog konstatera att trenden med restaurangkänsla i hemmet till största delen handlar om känsla och estetik.

Ett utekök med restaurangutrustning

Restaurangutrustning är också eftertraktad bland de som bygger utekök, och som vill ha tåliga disk- och köksbänkar som klarar av att stå ute. Kocken Tareq Taylor, som bl.a. setts i förra årets julkalender, rekommenderar att den som vill ha ett utekök letar efter begagnad restaurangutstrustning. Det blir inte bara billigt, utan också snyggt och originellt, säger han till VLT.se. Förutom en bra och stabil köksbänk behöver du egentligen bara en grill eller en kokplatta, så har du ett rudimentärt utekök, som du kan bygga ut med tiden. Till en början kan du skölja grönsakerna med trädgårdsslangen.

Restaurangkök i bostadshuset

I bostadsbristens och trångboddhetens Sverige provas många nya lösningar när det kommer till innovativa boenden. Utanför Trosa har 19 personer gått samman och bildat en hyresgemenskap. Modellen påminner om hur de första bostadsrättsföreningarna fungerade, men här rör det sig om hyresrätter. Lägenheterna som byggs kommer att vara ganska små, men i gengäld kommer huset att ha generösa gemensamma utrymmen, skriver Dn. Bland annat kommer det att finnas ett fullt utrustat restaurangkök, där de boende ska laga mat tillsammans. Gemensamma matlag passar många, inte minst stressade föräldrar, och är troligtvis något vi kommer att se mer av i framtiden. Därmed kommer troligen försäljningen av restaurangutrustning att öka. Ingen vill hacka lök till 40 portioner köttfärssås.