Kontakt info@styleandstuff.se

Rödvinets hälsofördelar

Att dricka alkohol kan vara dåligt för hälsan på många olika sätt. Ändå kan de flesta av oss inte låta bli att göra det, åtminstone i bland. Men det finns alkoholhaltiga drycker som är bättre än andra, och vissa av dem verkar till och med vara bra för oss, åtminstone i rätt mängder.

Inom vissa dieter och matkulturer är rödvin ett helt naturligt inslag i husmanskosten och anses vara bra för hälsan. Så är det till exempel i många sydeuropeiska länder. Att dricka rödvin i stora mängder är inte bra för någon eftersom alkoholen kan ställa till med mycket hälsoproblem, inte minst beroende. Men många studier har visat på att ett dagligt intag av en mindre mängd vin faktiskt kan vara bra för hälsan.

Det kanske mest kända exemplet på en hälsofördel med rödvin är att det kan minska risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. Studier har visat att rödvin i rätt mängd kraftigt ökar nivåerna av HDL-kolesterol som i sin tur är bra för hjärtat. För den som är fåfäng så har vin också visat sig vara bra mot akne genom att det minskar tillväxten av bakterier. Dessutom har det visat sig vara bra för munhälsan på så sätt att det kan motverka karies. Ett gott rött vin kan man alltså dricka till middagen med gott samvete, åtminstone om man gör det i rätt mängd. Större mängder vin är dåligt för hälsan och ger snarare motsatt effekt.

Kognitiva fördelar med rödvin

Att dricka rödvin kan även ha kognitiva fördelar. Det har nämligen visat sig i studier att minnet kan bli bättre av att dricka rödvin, och det kan bromsa processen som gör att minnet blir sämre med åldern. En spansk studie har även visat att rödvin minskar risken för att drabbas av depression.