Kontakt info@styleandstuff.se

Restauranger med välkänt god mat

Vad står egentligen Michelinstjärnorna för och vad betyder en stjärna i jämförelse med till exempel tre stjärnor? Och vilka restauranger i Sverige har fått en, två och tre stjärnor från den berömda krogbedömaren?

Ska du starta en restaurang behöver du en hel del inspiration, och inredning, liksom koncept och lokal. Du hittar restaurangmöbler här, men vad för mat som ska serveras måste du komma på.

Restauranger med riktigt bra mat

I en artikel i Aftonbladet går det att se vilka restauranger i Sverige som är så bra att de fått Michelinstjärnor. Den enda restaurang i Sverige som har tre stjärnor är Frantzén, som finns belägen i Stockholm. De med två stjärnor i Sverige är Oaxen Krog, Gastrologik, Vollmers, Fäviken Magasinet och Daniel Berlin. De restaurang med en stjärna i Sverige är följande:

  • Agrikultur, Stockholm
  • Aloë, Stockholm
  • Ekstedt, Stockholm
  • Mathias Dahlgren-Matbaren, Stockholm
  • Operakällaren, Stockholm
  • Sushi Sho, Stockholm
  • Volt, Stockholm
  • Bhoga, Göteborg
  • Koka, Göteborg
  • SK Mat & Människor, Göteborg
  • Thörnströms Kök, Göteborg
  • 28+, Göteborg
  • Upper House, Göteborg
  • Bloom in the Park, Malmö
  • SAV, Malmö
  • PM & Vänner, Växjö

Michelinstjärnornas betydelse

I SVT går det att läsa om hur Michelinstjärnorna är en symbol för en bedömning av maten. En stjärna i guiden betyder att restaurangen är en ”exceptionell bra restaurang i sin kategori”. Två stjärnor i guiden betyder att restaurangen ”är värd en omväg” och tre stjärnor betyder att restaurangen ”är värd en resa i sig.” Sedan bedöms även service, miljö och känsla Symbolen korslagda bestick är då symbolen för denna del, där fem bestick är den högsta graden.

 

London och engelska restauranger

England kanske inte är mest känt för sin matkultur, men är det något britterna själva är stolta över så är det deras tradition ”Sunday Roast”. Det är en av höjdpunkterna, inte bara på veckan – men även i köket. Då samlas familjer och vänner för att tillsammans avnjuta en klassisk lunch på pubar eller kring det egna matbordet. Serveras gör det rostad potatis, rostbiff, palsternacka, ärtor, Yorkshirepudding och salt sky. Det är inget annat än en rejäl måltid att stå sig länge på. Sunday Roast har varit en klassiker i det engelska köket sedan slutet av 1800-talet och fortsätter vara så än idag. Läs mer om detta i denna artikel i Svenska Dagbladet.