Kontakt info@styleandstuff.se

Så renoverar du köket smart

Att renovera köket kan vara lite av en dröm och mardröm på samma gång. Det är en investering som ska hålla länge så köksrenoveringen behöver tänkas igenom väl. Men oroa dig inte, med god planering ser du till att köket blir både säkert, praktiskt och fint.

Det gäller att tänka långsiktigt så du slipper byta ut köksluckor, bänkskivor och annat på grund av ändrade inredningstrender eller för att kvaliteten är undermålig. Du ska inte heller glömma bort att det inte spelar någon roll hur vackert kök du skapat om det blir stökigt på grund av dåliga förvaringsmöjligheter.

Inred med långsiktiga bänkskivor

Att välja praktiska, slittåliga och fina bänkskivor är en viktig del i köksplaneringen när du ska renovera. Bänkskivor ger en avlastningsyta och samtidigt kan lyfta ett kök till nya nivåer rent inredningsmässigt. Därför ska du se bänkskivor som en investering och satsa på kvalitet, med möjlighet till måttbeställning. Välj även bänkskivor ur praktisk hänsyn, där du tittar på vilket material som passar dina behov. Vissa material är till exempel extra bra vad gäller att inte suga åt sig vätska.

En eller två diskhoar?

Fördelen med två diskhoar är att du kan lägga disk i den ena och ändå använda den andra till att skölja av grönsaker. Om det råkar ligga lite mycket disk i den enda diskhon du har, kan det även vara lite irriterande när vattnet skvätter upp från disken och runt om i köket. Nackdelen är att två diskhoar tar mer plats och att avlastningsytan blir mindre, så har du ett litet kök kanske du får nöja dig med en diskho.

Glöm inte smart förvaring

Ingen vill ha ett omysigt kök så undvik vanliga misstag. I likhet med många andra rum är det ofta en smart förvaring som blir lite bortglömd i kökssammanhang. Du slipper känslan av ett stökigt kök med hjälp av en smart förvaring av små föremål såsom:

  • bestick
  • köksredskap
  • kryddor

Därutöver ger en extra sockellåda nästan ”gratis” utrymme i köket som det annars inte skulle komma till användning. En köksö går heller aldrig ur tid, då den ger både avlastningsytor och förvaring. I stora kök eller där du valt att inte ha matbord, är det en extra god idé. Se bara till att bänkskivorna och köksön går i samma linje. Ta hjälp av köksinspirationer, men glöm inte att hålla dig till din egen stil.