Kontakt info@styleandstuff.se

Enkelt att planera barnkalas

pnltc-orgPressen kring att ha ett påkostat och pampigt kalas har med åren växt, men vi tänkte nu gå emot denna trend. Alla har inte tid eller möjlighet ekonomiskt att fixa kalas för sina barn och då finns det snälla människor som hjälper till om man har tur. Men till er som kan ordna fixa något för era barn eller andras, tänk bara på att göra det roligt och framförallt enkelt.

För många barnfamiljen dimper det ofta ner inbjudningar i brevlådan om barnkalas från olika familjevänner och barn på dagis. Barn brukar räkna ner till sina kalas redan flera månader innan de ens fyller år, det är helt enkelt en stor händelse att fylla år. För att man som förälder inte ska känna så mycket stress inför att planera kalas så gäller det att man förbereder sig ordentligt, men samtidigt gör det enkelt för sig. Man behöver inte hålla i ett dyrt kalas som planerats in i minsta detalj i ett halvår för att det ska bli bra. Det viktigaste är att det finns utrymme för barnen att leka och känna en festlig stämning, samtidigt som födelsedagsbarnet känner sig firad.

barn-springer-mindreGör inte pengar till huvudattraktion

Bjud de barnen som födelsedagsbarnet vill bjuda in, men se även till att inte låta någon bli utanför. Ju fler gäster på ett kalas desto dyrare, såklart, men det behöver inte bli så jättedyrt. Gör en rolig inbjudan till kalaset där det står vad ni bjuder på och att det kommer vaknas lek och andra roligheter, men håll det ganska kort. Då blir förväntningarna på att det ska vara ett dyrt och exklusivt kalas inte heller skyhöga. Fokusera på det roliga och festliga och gör eventuellt en önskelista på presenter som inte kostar mer än 150 kronor styck. Det tar fokus från pengarna. Dekorera festligt på kalaset med billiga saker, det går lika bra att tillverka dekorationer och rekvisita till lekar själv. Sätt ett tema på kalaset och låt barnen komma utklädda, gör det dock tydligt att man får tolka temat som man vill, ingen ska få sura miner för att man exempelvis kommer utklädd till prinsessa på ett piratkalas. Ett tips är att tillverka en egen piñata, ett inslag som är lite roligare än klassisk fiskedamm för barnen. För att barnen inte ska börja bråka om godiset kan man lägga en varsin godispåse till alla i piñatan, läs fler kalastips här.

Folk som ordar kalas till andra

Om man ändå har svårt att släppa tanken kring att få till det där perfekta kalaset, så kan man tänka på dem som inte kan ordna kalas till sina barn. Då försvinner lite av prestigen och att ha ett kalas överhuvudtaget, oavsett dess enkelhet, är faktiskt det viktigaste. I Expressen kan man läsa om barnen Folke och Elsa, som ordnade ett kalas med tårta och ballonger där de bjöd in både kompisar och flyktingbarn, ett superbra sätt för att ta bort pressen kring kalaset. Alla barn hade roligt och lekte på lika villkor. Musikalartisten och skådespelaren Jenny låter barn dröm gå i uppfyllelse då hon ordnar barnkalas med tema till barn som fyller år, vars föräldrar inte har råd eller tid att anordna något till sina barn. Hon kommer även och hjälper till när föräldrarna inser att de tagit sig vatten över huvudet med kalas.