Kontakt info@styleandstuff.se

Så förebygger du olyckor i köket

Köket är den vanligaste olycksplatsen för små barn. För att undvika att en hemsk olycka inträffar är det bra att barnsäkra hela köket. Det finns massor med bra produkter på marknaden att köpa för att få ett säkert hem.

Har din bebis börjat klättra och gå? Då är det dags att barnsäkra hela bostaden. I hemmet är köket den vanligaste olycksplatsen för barn. Därför är det extra viktigt att barnsäkra just köket ordentligt. Barn har en förkärlek att undersöka spisen, kanske är det ljud och dofter som lockar. Spisen innebär en stor risk för barnet och det är främst bränn- och klämskador som barnet kan råka utför. Spisen kan också vara en fara för alla i hemmet under småbarnsåren. Det är lätt hänt att matlagningen blir avbruten av en ledsen bebis eller att en blöja behöver bytas. Då är det väldigt lätt att glömma det som står på spisen. För att minimera risken att glömma mat på plattan som sedan kan leda till en brand kan det kan vara en bra idé att investera i en spisvakt som bryter strömmen om det är fara för brand. Det är en trådlös enhet som du sätter ovanför spisen och den går på batteri. Detta är ett bra komplement till de övriga säkerhetsåtgärderna.

Säkerhetsåtgärder i köket:

  • Förankra spisen.
  • Vrid alltid handtagen på kastruller och grytor inåt.
  • Ugnen bör ha öppningsskydd och ugnsskydd.
  • Använd spisskydd för plattorna och vredspärr.
  • Förvara vassa föremål där barnet inte kommer åt.
  • Dra alltid ur kontakterna till elapparater och låt inga sladdar hänga ner.
  • Eluttag bör ha petskydd.

Ta bort duken från bordet

På skåp och lådor kan det vara bra att sätta säkerhetsspärrar för att barnet inte ska kunna öppna. Det är också bra för att förhindra att barnet ska klättra på lådorna. I vissa fall kan det behövas en säkerhetsspärr på kylskåpet också. Glöm inte dukarna om du använder sådana. Det är ofta som barn ställer sig upp och tar tag i duken som ligger över bordet. Det som ligger på bordet kommer då rasa över barnet. Det bästa är att undvika att ha dukar en period.