Kontakt info@styleandstuff.se

Tips för ett fantastiskt födelsedagskalas

Det är alltid kul att både fira och att bli firad, och oavsett födelsedagsbarnets ålder så kan ett kalas göras extra fint och speciellt på många olika sätt. Saker som mat och dryck, teman och underhållning, lekar och tävlingar bidrar alla på sitt vis till att kalaset ska bli så lyckat som möjligt, och särskilt roligt blir det om festen följer huvudpersonens personlighet och intressen.

Under planeringsfasen är det därför alltid klokt att ställa sig vissa frågor, som till exempel vilken musik som uppskattas mest, vilken mat som funkar bäst för alla och hur många gäster som ska bjudas in. Kan festen ske hemma eller är det bättre att hyra en lokal? Ska underhållningen bestå av lekar eller en trollkarl? Vilken budget ska få gälla?

chokladtårtbitTårtan – viktigast av allt!

Medan de flesta festingredienserna är valfria så är en av de absolut mest karaktäristiska delarna av ett födelsedagskalas självfallet tårtan! Vad vore en födelsedag utan tårta? Idag finns det dessutom massor av roliga, festliga och personliga tårtdekorationer som ger det där lilla extra åt tårtan som till exempel siffror för antalet år, budskap som gratulationer och symboler som hjärtan och stjärnor. Lite glitter på tårtan ger extra glamour åt firande prinsessor, och tuffingar blir glada av monster och superhjältar. Det finns också massor av goda tårtor som är fria från exempelvis laktos eller gluten så att även allergiker kan få njuta hela vägen ut!

Temat

Under de senaste åren har det blivit allt populärare att anordna fester i vissa teman, och de bör alltid reflektera födelsedagsbarnets personlighet men också den egna budgeten. Miljön är till exempel väldigt ”inne” just nu, inte minst bland tonåringar, och det har blivit väldigt populärt att låta festen gå i ett grönt tema. Genom att servera vegansk och/eller organisk mat på återanvändningsbara tallrikar ligger helt rätt i tiden. Andra populära teman vid festliga tillfällen är:

  • 1920-tal. Gör födelsedagsfesten till en glamorös tillställning á la Gatsby.
  • Vita fester. Alla inbjudna har på sig vita kläder. Kan också gå i andra färgteman.
  • Superhjältar. Hulken, Aquaman och Batman är populärare än någonsin förr!

nallebjörnar i olika färgerLekar och underhållning

Det finns skojiga lekar för både barn och vuxna som inte bara är festliga aktiviteter utan också ett bra sätt att bryta isen och låta människor lära känna varandra. Med fantasi och kreativitet så finns det massor av kul idéer för barnkalas som att till exempel göra hemmagjorda konfettikanoner, en fiskdamm med godispåsar eller pysselstationer.

För vuxna så kan ett kul musikquiz göra susen, eller varför inte klassiska charader eller ett mordmysterium? Alla är ju barn innerst inne och det är ett faktum att till och med lite tillknäppta personer ofta lättar upp om de får en töntig hatt på huvudet eller
är med i en lagtävling.

Underhållningen kan också bestå av en DJ, en komiker eller kanske till och med ett liveband. Är det ett barnkalas så finns det massor med bra låtar som uppskattas av knoddarna, medan tonåringarna kan vara lite mer känsliga och kräver mer efterforskningar. Och även om det vuxna födelsedagsbarnet älskar Rammstein så kan det vara en bra idé att variera musikvalet för tillfället så att alla gäster kan få njuta av tillställningen!