Kontakt info@styleandstuff.se

Kitchen Aid

För många som är intresserade av bakning, matlagning, design eller av alla dessa tre är det en dröm att någon gång äga en hushållsmaskin från Kitchen Aid. Deras klassiska hushållsassistent finns representerad i samlingarna på San Fransiscos museum för modern konst, något som verkligen inte hör till vanligheterna när det kommer till hushållsmaskiner.

Kitchen Aid startades 1919, som ett dotterbolag till Hobart Corporation. Hobart var ursprungligen ett företag som tillverkade motorer av olika slag, men för att kunna sälja fler av dessa började man montera dem på kött- och kaffekvarnar. Därigenom skapades några av de första köksmaskinerna. Man hade bl.a. sålt ett flertal degblandare till den amerikanska flottan, och dotterbolaget Kitchen Aid startades för att tillverkade liknande maskiner, men för hemmabruk.

Kitchen Aid köksmaskinDen första hushållsassistenten som Kitchen Aid producerade var modell C-10, som introducerades på marknaden 1918. Företaget hade problem med att hitta återförsäljare, men löste detta genom att rekrytera ett flertal kvinnliga försäljare som fick knacka dörr. Den första modellen följdes av H-5, som var mindre och lättare, och modell G, som var ännu lättare.

Det stora genombrottet för Kitchen Aid kom under 30-talet, sedan förläggaren och industridesignern Egmont Arens kallats in för att rita en ny modell. Denna modell, som fick namnet K, var den första som fick det utseende som idag förknippas med märket. Dagens modeller ser ungefär likadana ut som modell K, och modellens silhuett är registrerad vid det amerikanska patentverket. Modell K gjorde Kitchen Aid mycket populärt, och under 30-talet sålde fabriken i Springfield, Ohio, slut på sitt lager inför varje jul.

Företagets sortiment utökades med diskmaskiner 1949, efter att tillverkningen under andra världskriget flyttats från Springfield till en ny fabrik i Greenville i Ohio. 1985 köpte man spistillverkaren Chambers, och året därpå köptes Kitchen Aid i sin tur upp av nederländska vitvarujätten Whirlpool. Samma år kom också de första kylskåpen som bar Kitchen Aids namn ut i handeln.

 

Fler framgångsrika samarbeten

Det vore en underdrift att säga att samarbetet med Egmont Arens var en lyckträff, men det var långt ifrån det enda genidraget från Kitchen Aids ledning. Företaget var tidigt ute med att samarbeta med olika kändiskockar, ett samarbete som fortsatte på 90-talet, då man sponsrade några av de mest populära matlagningsprogrammen. Men det allra smartaste var troligen samarbetet med Williams-Sonoma. Denna kedja säljer produkter för hemmet, ofta i det högre prissegmentet, och började 1988 sälja en koboltblå Kitchen Aid-assistent, som inte fanns att köpa någon annanstans. Sedan tidigare fanns assistenterna att få i fyra olika färger, men nu blev det rusning efter de koboltblå. Dessutom blev Kitchen Aid känt i vidare kretsar.

Signaturmodellen för Williams-Sonoma följdes upp av en röd variant för en annan kedja, Target, och speciella färgställningar för andra återförsäljare, samt för olika välgörenhetsfrågor, exempelvis rosa apparater för att samla in pengar till forskning om bröstcancer.

Kitchen Aid tillverkas fortfarande till största delen i USA. Idag finns inte bara hushållsassistenter, utan även handmixers och mateberedare. Hushållsassistenterna är dock fortfarande mest populära. Faktum är att tillbehör som kopplas in via öppningen på apparatens front är helt kompatibla, så länge som det rör sig om modell K och dess efterföljare, oavsett tillverkningsår. Det går alltså att koppla en kvarn från 30-talet till en modern assistent. Detta gäller dock endast tillbehör som kopplas via fronten, inte vispar, skålar och liknande.