Kontakt info@styleandstuff.se

Odla i köket

Vad är egentligen härligare än att odla egna kryddor och grönsaker i sitt eget kök? Inte mycket tycker vi och just att odla hemma är en trend som kommer allt starkare. Men allt odlas inte helt lätt i ett kök och det gäller att inse sina egna begränsningar.

De senaste åren har det blivit oerhört populärt att odla sin egen mat och kryddor i köket och det har vi skrivit om tidigare.

”Bland annat är trenden med gröna kök väldigt populär. Man ska odla sina egna kryddor och växter i köket, och detta ser man i hur tänket kring köket går. Det ska alltså finnas plats i köket för krukor och planteringsställen.” Läs mer.

Urban odling i fokus

Den här trenden ser verkligen ut att hålla i sig och på en trädgårdsmässa, som Helsingborgs dagblad skriver om, är det just den urbana odlingen och det ätbara som är i fokus. Inte ens en balkong behövs alltså längre för att odla sina egna grödor. Man kan istället syssla med så kallad hydrokultur, som innebär växtodling utan jord. Näringsämnena tillförs helt enkelt i vatten som plantorna står i.

Lättare odling av kryddor396122-potted-mint

Men när man odlar kryddor och annat i sitt kök, gäller det självklart att se begränsningarna och inse att man inte kan odla vad som helst. Exempelvis kan det vara osmart att så frön för att kunna se kryddor sakta växa upp. Det är nämligen inte lätt att få kryddor att växa från frön. Det är istället bättre att köpa en färdig kryddplanta i mataffären. Om man sår den in en kruka när man kommer hem så är det lätt att lyckas med odlingen.