Kontakt info@styleandstuff.se

När kockarna får välja

Mar är ju något som alla tycker om att prata om eller att äta i alla fall, vissa är ju självklart mer gourmander än andra. I en rolig artikel i DN hade intervjuat kockarna på våra mest populära restauranger i Stockholm för att höra var de föredrar att gå när de går ut och äter.Köttyxa på vit bakgrund

Svaren varierade som tur är lite, annars kunde man kanske lätt fundera på om det var en liten klubb för inbördes beundran som som det annars brukar vara i sådana sammanhang när man ska namnge favoriter i sin bransch.

Vad är hemligheten bakom den goda maten, jo redskapen. Det viktigaste förutom bra smaklökar hos kocken är att han har vassa och bra knivar för att kunna få fram smakerna på rätt sätt i sina maträtter. Leif Mannerström har namngett en hel del olika produkter som har med matlagning att göra och bland annat ett knivsätt som är väldigt populära i de svenska köken eftersom de inte är så dyra som bra knivar annars är. Han lär ha sagt

”Skaffa ordentliga köksredskap, snåla inte med grytor och pannor, köp rejäla prylar som håller. En bra stektermometer är ett måste liksom bra och vassa knivar. Det är viktigare än att byta köksluckor för dyra pengar”

KöksknivBra betyder dock inte att det behöver vara dyrt utan det går att hitta bra produkter om man är duktig med lite research innan och tar hand om sina saker. Använd inte stålull eller stålredskap i stekpannan, häng upp knivarna så att de inte blir slöa och köp en knivslip så att de vässas regelbundet. Det kan även vara bra att köpa flera skärbrädor som används till olika saker så att de inte avger fel smak som inte passar in, vem har inte gjort misstaget att hacka lök och sedan använt samma bräda till exempelvis efterrätten… Så bra redskap och sedan är det bara att testa sig fram i köket så kanske det blir du som är med i nästa års uttagning av Sveriges Mästerkock!