Kontakt info@styleandstuff.se

Välj rätt grill

Få rätter är så uppskattade som grillmat. Nästan allt går att grilla: kött, grönsaker, fisk, ost och frukt. Grillen är en naturlig samlingspunkt i trädgården och bidrar till trivsel och uteliv. Här får du hjälp att välja den rätta grillen för dina behov.

Hur ska du tänka kring inköpet av en ny grill? Det finns nästan hur många modeller och varumärken som helst på marknaden, köp grillar här eller gör ett besök hos din lokala återförsäljare. Vi ska försöka att reda ut lite i djungeln, så att du hittar en grill som passar just dig. Det finns huvudsakligen tre olika typer av grillar att välja mellan:

  • Kolgrill
  • Gasolgrill
  • Elgrill

Kolgrillar

För inte så länge sedan var kolgrillarna överlägset populärast. På senare tid har de fått tuff konkurrens av de praktiska gasolgrillarna, men kolgrillarna har fortfarande en given plats bland grillentusiaster. Många anser att kolgrillat kött bjuder på den absolut bästa matupplevelsen. När du använder kol får du vara beredd på att grillningen tar lite tid, eftersom glöden måste vara perfekt innan du kan lägga på kött och grönsaker. Fördelen med en kolgrill är att den kan bli riktigt varm, och att du därmed får en härlig stekyta på maten. Det är dock inte helt enkelt att kontrollera temperaturen med en kolgrill, så det gäller att vara uppmärksam när du grillar.

Gasolgrillar

En stor fördel med gasolgrillen är att den snabbt blir varm. Du behöver inte krångla med kol och tändvätska, utan bara bara se till att gasoltuben är påfylld. En gasolgrill är ofta större i modellen än en kolgrill, vilket gör att det finns plats att grilla olika typer av mat samtidigt. Eftersom de flesta gasolgrillar har flera brännare går det att variera temperaturen i olika zoner. Nackdelen är att gasolgrillar oftast är betydligt dyrare än kolgrillar. Det brukar löna sig att gå upp lite i pris, och inte köpa de allra billigaste varianterna. De välkända märkena har garanti på sina grillar och håller i regel god kvalitet.

Elgrillar

En elgrill passar dig som inte har möjlighet att grilla med kol eller gasol, till exempel om du bor i en lägenhet. Vissa bostadsrättsföreningar och värdar tillåter däremot elgrillar på balkongen. Elgrillen är ett smidigt alternativ, som tar liten plats och är lätt att stuva undan. Fördelen är att du slipper rökos. Nackdelen är att du inte får den karaktäristiska grillsmaken.