Kontakt info@styleandstuff.se

Att matcha julbordets smaker

julbord, dukningDet är inte alltid helt lätt att veta vad man ska servera för dryck till julmaten. Vill man gå bort lite från det klassiska och prova något nytt kan det bli ännu knepigare. Med en glöggnyhet, vin och inte lika mycket fokus på öl kan man skapa succé på julbordet.

Många tycker att det är enkelt att välja dryck till julbordet, man slänger bara upp några julöl, snaps och julmust så är det bra sedan. Vill man testa något annat kan vin och roséglögg vara ett bra alternativ.

 

Många olika smaker att matcha

Julmaten är ganska speciell eftersom det är många olika smaker, och det kan vara svårt att hitta dryck som passar till det feta, salta, söta och mustiga. Sommelieren Emma Zeimann tipsar i Aftonbladet om några viner som förhöjer smakerna på julbordet. Bland annat så menar hon på att sauternesviner passar väldigt väl till lussekatter, eftersom dessa viner utsätts för ädelröta – som faktiskt får vinet att smaka lite saffran. Chardonnay passar bra med Ris a la Malta och Champagne kan funka bra med ostkakan. Extra trevligt och lyxigt blir det med bra vintillbehör till vinet, det ger rätt känsla åt dukningen. I en annan artikel kan man läsa att Riesling fungerar bra med julskinkan, lutfisken gifter sig med en röd Bourgogne och Jansons frestelse blir extra god med en vit rioja till.

”Kombinationen ansjovis och rött vin blir lätt metallisk och bitter, även om effekten mildras när fisken lindas in i smör och grädde. Om vi däremot byter färg på vinet ökar chansen för bra kombinationer”, skriver Dagens Nyheter.

Testa rosa glögg

På julafton är många trötta på den vanliga söta och ibland tunga glöggen som serverats under tidigare veckor. Att servera en ny typ av glögg, nämligen roséglögg kan då vara ett smart drag. Roséglöggen är fräschare och friskare än vanlig glögg, och går både att köpa och enkelt göra själv, läs mer här.