Kontakt info@styleandstuff.se

Välj rätt kniv

Kniven är ett viktigt verktyg, inte minst i köket. Men det är viktigt att välja rätt kniv. Följ våra råd, så blir det lättare.

Kniven är troligare människans äldsta verktyg. Ursprungligen gjordes knivar av flinta, obsidian och andra liknande material. Skärvor med vass egg användes för att skära, sticka och andra liknande uppgifter, t.ex. vid styckning av bytesdjur. När människan lärde sig att utvinna och smida olika metaller kunde mer avancerade knivar tillverkas.

Idag finns det ett stort antal knivar på marknaden. En del av dessa, som den svenska morakniven, är gjorda för att kunna användas till många olika arbetsuppgifter. Det finns också många typer av specialknivar för olika ändamål, exempelvis för att spänta stickor eller för att tälja i olika material.

På samma sätt förhåller det sig i ett kök. Det finns många olika knivar, som har olika användningsområden. Vissa föredrar att använda samma kniv till många olika arbetsuppgifter, men de flesta tycker att det fungerar bäst med åtminstone fyra olika knivar i köket. Dessa fyra skulle man kunna kalla för grundknivarna.

 

Grundknivarna

  • En kockkniv kan användas till det mesta, inte minst till att skära kött, grönsaker m.m. Äger man bara en dyr kniv brukar det vara en kockkniv, eftersom den är så mångsidig. Har man bara en kniv bör man dock diska den direkt när man använt den, så att man inte skär först rå kyckling och sedan sallad med samma kniv. Det är också viktigt att inte använda samma skärbräda.
  • Skalkniven används först och främst till att skala rotfrukter som potatis och morötter. Den kan antingen se ut ungefär som en förskärare, eller modellen med en rörlig kniv. Den senare har den fördelen att den även kan användas för att strimla grönsaker och frukt riktigt tunt.
  • En förskärare kan användas till skalning, men fungerar framför allt bra när man ska skära mindre saker. Att öppna en hummer eller finhacka några vitlöksklyftor fungerar bättre med en förskärare än med en kockkniv.
  • En filékniv gör det möjligt att skära kött riktigt tunt. Detta behov uppstår oftare än man kan tro, både när man ska buda på carpaccio och i andra sammanhang.