Kontakt info@styleandstuff.se

Hyreshöjningar och ombildningar

Hyreshöjningar på hyresrätter runt om i landet oroar, inte minst de som bor i dessa hus men även Hyresgästföreningen. I år är höjningarna högre än på länge.

stockholm lägenheterI år är hyreshöjningarna högre än på många år. I en artikel i Dagens Nyheter går det att läsa om hur årets höjningar i genomsnitt är de högsta på hela sex år. Förra året låg hyresförändringen på 1,1 procent, i år på 1,9. Nu är bland andra Hyresgästföreningen kritisk till denna oroväckande utveckling, eftersom de påstår att den orsaker stora problem för många.

Värst är läget, som vanligt, i Stockholm – där priser gärna skenar lite hur som helst. De högsta hyrorna för en trerummare på 70 kvm i hela landet ser ut som följer:

  • Täby 8.873 kr/mån
  • Nacka 8272 kr/mån
  • Stockholm 7764 kr/mån
  • Haninge 7630 kr/mån
  • Vaxholm 7519 kr/mån

Värdarna vill höja hyrorna mer

Samtidigt som vi oroar oss för den höga höjningen i år gällande hyrorna – vill värdarna se en hyreshöjning på hela 3,5 procent nästa år. I en artikel i Hem & Hyra finns det enligt många inget utrymme alls för några hyreshöjningar. Idag är redan hyresrätt den dyraste bostadsformen som finns på marknaden, och hela sex av tio hushåll består av personer som är ensamstående. Vissa har barn, andra inte. De klarar inte en större hyreshöjning, särskilt inte på en enda inkomst. Värdarna å sin sida hävdar att hyresnivån har släpat efter den samhällsekonomiska utvecklingen, och det under en längre tid – vilket i sin tur motiverar denna extra höga höjningen av hyror.

Oavsett vad utgången blir i förhandlingarna om hyreshöjningarna landet runt är en sak klar – räkna med höjda hyror nästa år också. Även om det inte är klart med hur många procent det ligger på. Mer om detta i Dagens Industri.

Omvandla till bostadsrätt?

Det finns många fördelar med att bo i bostadsrätt framför hyresrätt, inte minst vad gäller en investering för framtiden och hur mycket du får göra om hemma utan att någon tycker till. Kontakta Interesta för att ta reda på om det finns möjlighet för din hyresrätt att omvandlas till bostadsrätt, och hur detta skulle påverka dig.