Kontakt info@styleandstuff.se

Fina fisken: både god och nyttig!

Att äta fisk är bland det nyttigaste vi får i oss, men visste du att fisk, förutom att den är full med nyttig omega-3, även ger oss bättre hy, får oss att höra bättre och dessutom skyddar mot hjärt- och kärlsjukdom?

fiske i sjö flugfiske 3 mellanNär det kommer till vår kost ska vi inte sticka under stolen med att vi är något sämre på att äta fisk och grönt än vad vi är på att äta kött och fläsk, så är det bara. Men visste du att just fisk är bättre än vad vi trodde bara för några år sedan? Enligt forskare på Norska livsmedelsverket bör fisk ätas två till tre gånger i veckan av den enkla anledning att fisken är så full av bra ämnen att den skyddar mot skyddar mot hjärt- och kärlsjukdom o samtidigt som fisk också har en positiv inverkan på utvecklingen av nervsystemet hos foster och barn – och bara det gör ju att en blir mer sugen på fisk. Så visst kan en köpa bra fiskeutrustning hos Activeoutfit och ge sig ut i flod och sjö för att fiska upp den själv men de norska forskarna menar även att också den odlade fisken, och då framförallt laxen, är lika nyttig och om än nyttigare än vild fisk. Därför ska en inte känna dåligt samvete om en väljer att köpa fisk i butik istället för att ge sig ut på öppna hav och väljer en dessutom lax finns många bra fördelar.

Därför är laxen ett bra val

grillad_fisk 1130Anledningen till att laxen är rätt fisk att välja är många men den främsta rör vitaminen omega-3. Till exempel skriver Aftonbladet om hur fisk, och då främst laxen, är full av denna vitamin och något som forskare nu kommit fram till är att fisk bevarar hörseln. För visst har det sedan tidigare varit känt att omega-3 skyddar nerv- och sinnesceller vilket man nu kunnat koppla ihop med bevarande av hörseln. Forskarna kunde exempelvis se ett samband mellan hur män som äter mycket fisk också har bra hörsel, men samma samband kunde dock inte finnas hos kvinnor och varför vet man inte. Men oavsett är det viktigt för båda könen att få i sig omega-3 och om man inte tycker om fick så skriver Svenska Dagbladet att ett alternativ till fisken faktiskt kan vara att dricka ekologisk mjölk som innehåller betydligt mer hälsosamma omega-3-fettsyror än vanlig mjölk. Det menar i alla fall forskare i USA som under 18 månader arbetat med att utföra hela 378 stycken provtagningar på både vanliga och ekologiska mjölkgårdar i sju olika regioner i landet och man hittade då att just ekomjölken innehöll 62 procent mer omega-3 än vanlig mjölk och dessa halter finns annars bara i fet fisk och till viss grad i rapsolja  – så om man inte är villig att ge fisken ett försök kan detta vara bra att lägga på minnet!